Borstplaat

Borstplaat is zoet. Het is heel erg zoet. Het is lekker!
Borstplaat is een snoepgoed. Het is gemaakt uit melk of water, suiker en aroma (bijv vanille of cacao). Het wordt meestal gegeten in de periode rond Sinterklaas. Dit komt gedeeltelijk van vroeger omdat suiker toen erg duur was en het alleen bij speciale gelegenheden gegeten werd.
De borstplaten hebben verschillende vormen zoals suikerbeesten, hartjes, rondjes enzovoort.

Benodigd:
200 gram fijne kristalsuiker
4 eetlepels
25 gram roomboter
enkele druppels essence (bijvoorbeeld druppels koffie, amandel-extract, cacaopoeder of rum)
bakpapier
borstplaatvormen

Even verder lees je de bereidingswijze! (klik hier)

 



Bereidingswijze

Haal de bakplaat uit de oven en leg het bakpapier op de bakplaat. De vormpjes een beetje nat maken en erop leggen. In een steelpannetje de suiker en de roomboter al roerende op een laag vuur met een houten lepel aan de kook brengen. De suiker moet smelten. Wanneer de suiker als een dunnen draad aan de lepel blijft hangen de pan van het vuur nemen. Nu kan je de essence erdoor doen.
Met de houten lepel blijf je goed roeren in de pan, het mengsel moet snel afkoelen. Denk ook goed aan de randjes van de pan. Roer net zolang totdat je een soort krassend geluid hoort.
Doe dan het mengsel direct in de vormpjes, druk het iedere keer goed aan zodat je mooie gevulde en vooral gladde vormpjes krijgt. Dit moet je wel een beetje snel doen, want anders gaat het stollen.
Na ongeveer 15 minuten moet je de vormpjes omdraaien. Dit doe je door ze eerst een beetje los te maken van het bakpapier. Het beste kan je dit doen door een beetje heen en weer te gaan met de bakplaat. Draai de vormpjes om en laat deze kant ook weer goed drogen. Na weer ongeveer 15 minuten kan je de vormpjes eraf halen. Kijk wel goed of de borstplaat helemaal droog is anders breken de vormpjes en dat zou zonde zijn van al je werk.



Terug naar de Recepten pagina




 

Strooigoed
Met 'Strooigoed' (Anne-Marij de Koning) in de hand kun je de leukste creaties maken: je eigen chocoladeletters, taaitaaipoppen, borstplaat, schuimpjes en meer. Als er dan met Sinterklaas gegeten wordt is het ook echt lekker (Want zelfgebakken!)




Meer tips




Cadeauwinkel