Sinterklaas Abc

AABB

Het meest voorkomende rijmschema in gedichten die men rond Sinterklaasavond schrijft. Want gedichten maken is nog populairder dan het maken van surprises. Kom je er echt niet uit kun je ook kijken op de pagina Rijmen

Boek

Sinterklaas heeft een groot dik boek waarin hij kan vinden of iemand stout of braaf geweest is. Je hele leven staat erin vermeld.

Chocoladeletters

Chocoladeletters spannen de kroon van het verkochte snoepgoed begin december. Helaas voor Xavier, Zacharias en Quinten zijn de beginletters van hun namen wat minder makkelijk te vinden.
Tip: Lekkere chocoladeletters kun je vinden bij Greetz

Datum

De datum waarop wij de verjaardag vieren van Sinterklaas namelijk 5 december, is niet de echte verjaardag van de Sint. Er gaan namelijk geruchten dat hij op 6 december jarig is.

Economie

Als de Sinterklaastijd aanbreekt dan worden veel bedrijven wakker en willen ze een graantje meepikken van dit feest. Er worden in deze tijd namelijk erg veel cadeaus gekocht door alle hulp Sinterklazen.

Feestdag

Het Sinterklaasfeest is eigenlijk een samenvoeging van twee feestdagen. De eerste was de Middeleeuwse 'Myraviering'. Hierbij werd altijd een arme jongeman benoemd tot kinderbisschop van het dorp. Hij kreeg ook een paar 'knechten' die hem overal naartoe begeleidden. Het tweede feest was 'Onnozele kinderendag', uit dezelfde tijd. Op die dag kregen de arme kinderen geschenken. Het Myrafeest viel altijd op 6 december, 'Onnozele kinderendag' was op 28 december

Gul

Onze Sinterklaas is de gulste man die Nederland kent. Ook als bisschop was hij vroeger al een vrijgevig man. Zo hielp hij veel arme mensen door ze geld of eten te geven.

Hulpsinterklazen

Natuurlijk kan de Sint niet in zijn eentje het hele land voorzien van cadeaus. Vandaar dat hij elk jaar meerdere hulpsinterklazen inroept om hem te helpen. Dat vindt de jeugd van tegenwoordig heel begrijpelijk. 'Hulpsinterklaas' is ook onder kinderen een bekende term geworden.

Lees verder voor nog meer letters uit het alfabet! (klik hier)

 Ik ben toch zeker Sinterklaas niet!

Kinderen voor Kinderen scoorden een grote Sint-hit. "Ik ben toch zeker Sinterklaas niet! Er groeit geen geldboom in mijn tuin! Ik ben Sinterklaas niet! Ik heb een negatief fortuin! Als er straks bankbiljetten groeien op mijn rug, ben jij de eerste die het weet, kom dan maar weer eens terug." Dit roept de vaderfiguur Edwin Rutten (Ome Willem) naar zijn kids die om dure cadeautjes lopen te zeuren.

Jurk

De jurk die Sinterklaas draagt is dus eigenlijk een tabberd of cape.

Kruidnoten

Deze worden vaak pepernoten genoemd, maar dat klopt niet. Pepernoten zijn die grote met een lichte kleur. En kruidnootjes, dat zijn die kleine donkere, halve balletjes. Zelf maken? Zie: Kruidnootjes

Liedjes

Er zijn ontzettend veel bekende Sinterklaasliedjes en ook nog eens erg veel onbekende. Kijk maar eens op de pagina Sinterklaasliedjes

Mijter

De muts van Sinterklaas. Een doodgewoon hoofddeksel voor heiligen en bisschoppen. Maar omdat we heiligen en bisschoppen niet veel zien is het zien van een mijter direct een aanleiding om aan Sinterklaas te denken. Kinderen herkennen hem direct.

Nachtrijder

De Sint met zijn Zwarte Pieten is een echte durfal. Met zijn trouwe schimmel rijd hij altijd in het donker over de daken om cadeautjes en lekkernijen door de schoorsteen naar binnen te gooien.

O kom er eens kijken

Een liedje dat nodig aan vernieuwing toe is: wie vraagt er tegenwoordig nog 'twee kaatseballen in een net' aan de Sint?

Paard

Het witte paard van Sint Nicolaas is zijn steun en toeverlaat. Geef hem niet een andere kleur want dat past niet bij de Sint.


Q

De Q is als chocoladeletter moeilijk te vinden. Vaak krijgen mensen die een Q verdienen gewoon de S van Sint. En dat doen anderen ook als ze een letter niet kunnen vinden. En de S is er in overvloed en dat is meteen ook de reden dat de S een van de best verkopende chocoletters is.

Roe

Een roe bestaat normaal gezien uit berkentakken met een rolletje bamboe er omheen. Zwarte Piet gebruikt de roede om kinderen een voorzichtige pets te geven als ze stout zijn geweest. Het liedje gaat dan ook als "Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe."
In deze moderne tijden is de roe uit de mode geraakt. Jammer! Want er zijn van die ettertjesÖ :-)

Surprise

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders vieren Sinterklaas door een gezellige surpriseavond te organiseren. Lootjes trekken en voor elkaar een leuk cadeau kopen dat je op een originele manier verpakt. Tip: als je dozen nodig hebt voor je verrassingspakket, ga dan vroeg genoeg naar de Appie Heijn om ze te halen. Een paar dagen voor 5 december hebben de supermarkten vaak geen enkele doos meer over! Voor surprise ideeŽn kijk op Knutselidee.nl

Taaitaai

Een van de vele lekkernijen die in Sinterklaastijd gegeten wordt. Als je vroeger iemand een taaipop gaf, betekende het dat je die persoon niet aardig vond. Tegenwoordig niet meer hoor. Zelf taaitaai maken: Taai Taai

Uitgerangeerd?

De strijd tussen Sint en de kerstman is nog niet gestreden. Sinterklaas was aan het verliezen van de Kerstman maar ondertussen gaan veel gezinnen weer over op het gezellige feest op 5 december.

Verkleden

Ongeveer tien procent van de Nederlanders heeft wel eens voor Sint gespeeld. In de meeste gevallen zijn het nog steeds de mannen die zich verkleden. Uit een Nipo-onderzoek bleek dat slechts vier procent van de vrouwen ooit in de huid van Nicolaas kroop. Als Zwarte Piet doen de vrouwen het echter uitstekend!
Ook met een V is de leuke gepersonaliseerde Video van Sint Wil je eerst een voorbeeld video bekijken? Kijk dan hier naar Video van Sint voorbeeld video met uitleg.

Wereldberoemd

Sinterklaas is wereldberoemd in heel Nederland. Eigenlijk is BelgiŽ het enige andere land waar het feest rondom de Sint echt groot wordt aangepakt.

X-aantal

Natuurlijk kan de Sint niet in zijn eentje het hele land voorzien van cadeaus. Vandaar dat hij elk jaar een onbekend aantal hulpsinterklazen inroept om hem te helpen. Dat vindt de jeugd van tegenwoordig heel begrijpelijk. 'Hulpsinterklaas' is ook onder kinderen een bekende term geworden

IJs

Het is altijd een mooi gezicht om de Sint op zijn witte schimmel door een winters landschap te zien rijden. Maar helaas komt dat niet veel meer voor omdat er de laatste jaren weinig sneeuw en ijs te vinden is begin december.

Zak van Sinterklaas

Als je heel, heel stout bent, ga je mee in de juten zak naar Spanje. Wat er daar met je gebeurt, dat weet niemand. Veel kinderen waren er doodsbenauwd voor en mede daardoor wordt dit niet meer aan veel kinderen verteld. En ook niet aan ouderen want die zouden alleen maar stout zijn omdat ze graag naar Spanje willen.
 

Speelgoed algemeen Bol.com speelgoed
Als je voor de kleinste speelgoed zoekt dan ben je bij bol.com aan het goede adres. Alles is er te vinden en je kunt meteen voor de anderen ook wat leuks bestellen. Nu meteen doen.


Bongo cadeaubonnen
Op deze site vinden bezoekers honderden cadeaubonnen die variŽren van slapen in een Hunebed, een dagje racen op Zandvoort of Wellnessweekend, tot een High Tea of workshop tapas maken.
En zo'n cadeau past heel goed in een surprise!


Megagadgets
Gadgets zijn leuke hebbedingen om voor jezelf te kopen en natuurlijk om cadeau te geven. MegaGadgets.nl is gespecialiseerd in de nieuwste gadgets en andere innovatieve producten.
Meer tips