Schoen Zetten

De schoen zetten in de tijd voor pakjesavond is een geweldige traditie. Heel veel kinderen zingen 's avonds een liedje voor Sinterklaas en Zwarte Piet en hopen dat het gehoord wordt. De schoen die dan klaar staat wordt hopelijk gevuld met een aardigheidje waardoor ze 's morgens iets leuks vinden als ze na het slapen weer beneden komen.

Voor het paard

Er zijn ook kinderen die iets voor het paard van Sinterklaas achterlaten in de schoen. Bijvoorbeeld wat hooi of een lekkere wortel. Ook worden er wel kleurplaten of verlanglijstjes in de schoen gedaan. Het is leuk om de enthousiaste kinderen zo bezig te zien met het Sinterklaasfeest.
Zingen? Wat dacht je van Sinterklaasje, bonne, bonne, bonne
Zie ook een filmpje hiervan: Sinterklaasje bonne bonne bonne

Als je schoenen te klein zijn kun je ook een grote schoen maken en deze voor de kachel zetten ;-)

Ook kan het zijn dat je zoekt naar kleine schoencadeautjes en die vind je dus zeker bij de Hema. Leuke dingetjes voor kleine prijsjes.
Ook leuke kleine cadeautjes kun je vinden bij I love speelgoed en Bruna schoencadeautjes

Wil je graag een briefje in de schoen doen kun je ook eens kijken naar Pietenbriefjes die al voorgedrukt zijn met leuke tekeningen. Je kunt er zelf een tekst bij zetten voor je kind. Bijvoorbeeld als dank-je-wel voor die mooie tekening, de lekkere wortel of vanwege een speciale gebeurtenis. Of gewoon omdat het hartstikke leuk is om een persoonlijk briefje in de schoen te krijgen!

Even verder lees je nog meer tips! (klik hier)

 Oorsprong

Het zetten van een schoen is begonnen in de kerken waar rijke (meer bedeelde) mensen geld konden achterlaten in schoenen die in de kerk stonden. Het opgehaalde geld werd dan op 5 december verdeeld onder de arme (minder bedeelde) mensen van die gemeente. Tegenwoordig zetten de kinderen hun schoen bij de kachel (onder bij de schoorsteen) en het verhaal wil dat Zwarte Piet door de schoorsteen klimt om de schoen te vullen. Met de huidige verwarming gaat dat niet echt meer op maar als je de schoen bij de verwarming zet wil hij ook nog wel gevuld worden door Zwarte Piet.

Kachel maken

Ook een idee is om zelf een open haard te maken met de kinderen en daar de schoen bij te zetten. Zie hier een voorbeeld hoe zo'n kachel gemaakt kan worden.


Winkels

Houdt ook de winkels in de gaten. Er zijn veel winkels die in de loop naar 5 december de mogelijkheid geven een schoentje neer te zetten in de winkel. Deze mag je dan later weer ophalen als hij gevuld is. Voor kinderen een leuke geste en de winkeliers hopen dat er weer wat nieuwe klanten uit voortkomen. Maar ook zonder klant te zijn kun je meedoen!
Vooral supermarkten doen hier aan mee!
 Meer tips