Grote Speculaaspoppen

Een speculaas pop hoort er zeker bij met Sinterklaas. Komt hij niet uit de zak, dan wordt hij wel in het schoentje gedaan. En het lekkerste is hij natuurlijk als hij zelf gebakken is!
Er zijn meerdere verklaringen voor het woord speculaas maar die het dichtste bij Sinterklaas ligt is dat het van het Latijnse woord speculator ('hij die alles ziet') komt wat tevens de bijnaam is van Sint-Nicolaas.
Er is ook gevulde speculaas waar lekkere spijs in zit. Die is nog lekkerder, maar wel anders te maken dan hieronder staat. Want dat is de gewone harde speculaas met een vaste structuur.

Benodigd:
250 g bloem of 250 g zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
zout
125 g boter
150 g lichtbruine basterdsuiker
ca.1 eetlepel speculaaskruiden
ca.2 eetlepel melk of water
50 g koekkruimels
25 g amandelen
rijstebloem of aardappelmeel

Even verder lees je de bereidingswijze! (klik hier)

 Bereidingswijze

Zeef de bloem en de basterdsuiker en doe de bloem, een snufje zout, de basterdsuiker, de specerijen en de harde boter in een kom. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Kneed het deeg tot een samenhangende massa die niet brokkelt. Laat het deeg bij voorkeur een nacht, maar minstens een uur, op een koele plaats rusten. Hoe langer hoe smaakvoller!

Bij gebruik van een speculaasplank:
Bestrooi de plank zorgvuldig met rijstebloem of aardappelmeel. Vul de vorm met het deeg en snijd overtollig deeg weg. Klop de speculaaspop uit de vorm op een ingevet bakblik. Garneer de speculaaspop met gepelde amandelen die je stevig in het deeg drukt.

Zonder speculaasplank:
Rol het deeg uit tot een lap van ca. 8 mm dikte. Steek of snijd er een figuur uit en leg deze op een ingevet bakblik.
Geef met diepe mes indrukken de lijnen van armen en benen enz. aan en garneer de pop met gepelde amandelen die stevig in het deeg worden gedrukt.

Bak de poppen in het midden van een matig warme oven (160C) in circa 30 min. lichtbruin en gaar.Terug naar de Recepten pagina
 

Cadeauwinkel bol.com
Een boek is altijd leuk om te krijgen. Kijk welke je kunt vragen en/of koop er eentje voor iemand anders.
Bestel nu meteen en je hebt je cadeau op tijd in huis.


Strooigoed
Met 'Strooigoed' (Anne-Marij de Koning) in de hand kun je de leukste creaties maken: je eigen chocoladeletters, taaitaaipoppen, borstplaat, schuimpjes en meer. Als er dan met Sinterklaas gegeten wordt is het ook echt lekker (Want zelfgebakken!)
Meer tips